Poseta belom dvoru

Kongresni edukativni centar uz odobrenje kraljevske porodice vas poziva da zajedno sa nama posetite Beli dvor, mesto u kojem su boravili mnogi naši vladari, koje je služilo za prijem stranih diplomata i političke pregovore sa njima. 

Danas u njemu boravi princ Aleksandar II sa porodicom.Kraljevski Dvor na Dedinju izgrađen je u periodu 1924-1929. godine ličnim sredstvima i po nalogu NJ.V. Kralja Aleksandra I (dede NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II).Kraljevski Dvor je bio dom Kralja Aleksandra I i Kralja Petra II. Danas je to dom NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II i njegove porodice.Projektanti su bili arh. Živojin Nikolić i akademik Nikolaj Krasnov sa Kraljevske akademije. To je velika i reprezentativna vila od belog kamena u srpsko-vizantijskom stilu. U njenom sastavu je i Dvorska kapela posvećena Sv. Apostolu Andreju Prvozvanom, koji je zaštitnik i Krsna Slava Kraljevskog Doma, i koja je sagrađena po uzoru na crkvu manastira Sv. Andreja na Tresci, zadužbinu Kralja Vukašina. Oko Dvora su podignute pergole, parkovske terase, bazeni, paviljon i koncertna terasa. Iz Dvora koji je na grebenu brda, pruža se veličanstven pogled na Dedinje, Košutnjačku šumu, Topčider i Avalu.Prostorije u prizemlju veoma su raskošno opremljene. Kamenom popločani Svečani hol ukrašen je kopijama fresaka iz Dečana i Sopoćana. Plavi salon je opremljen u baroknom stilu, a Zlatni salon u renesansnom, kao i velika Trpezarija. U tim prostorijama mramorni stubovi nose raskošne kasetirane drvene tavanice sa bronzanim lusterima. Ove su prostorije ukrašene dragocenim slikama, škrinjama i predmetima iz kraljevske zbirke. U istom renesansnom stilu opremljene su i prostorije Velike i Male biblioteke. 

 Posle ubistva kralja Aleksandra I, u očekivanju punoletstva Petra II Karađorđevića, Beli dvor koristio je knez Pavle sa porodicom, a posle II svetskog rata dvor je služio kao reprezentativni objekat u kome su se održavale svečanosti i primali ugledni gosti iz inostranstva.Tokom predsedničkog mandata Slobodana Miloševića (1997—2000), objekat je korišćen za živu političku aktivnost, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu. Poslednji šef države koji je zvanično primljen u Belom dvoru bio je Predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko 1999. godine. U Svečanoj trpezariji Belog dvora, potpisan je dokument kojim se otvorio put za potpisivanje vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, kojim je okončan oružani sukob NATO-a i SRJ otpočet 24. marta 1999. godine. 

 Polazak iz Novog Sada je planiran 11.06.2019. u 08:45hInformacije i rezervacije karata na mejl: kec.srbija@gmail.com 

Broj mesta je ograničenRezervišite svoju kartu na vreme. 
 Rezervacije primamo do 01.06.2019. ili dok ima slobodnim mesta, zato požurite. :) U

skoro ćemo organizovati posetu Narodnoj Skupštini republike Srbije. Svi koji se prijave na ovo putovanje imaće posebne beneficije tom prilikom.  :)

Powered by WebExpress