KEC_GRUPA_poster.png

Seminar: Rekonstrukcija krivičnih dela

Šta je rekonstrukcija krivičnih dela? 
Kako se realizuje? 
Kako rekonstrukciju realizuju kriminalisti, a kako novinari? 
Kakve tehnologije koristi MUP za rekonstrukcije krivičnih dela?
Kako se realizuje 3d rekonstrukcija krivičnih dela? 


Kome je seminar namenjen?
Forenzičarima, sudskim veštacima, pravnicima, advokatima, sudijama, tužiocima, novinarima, kao i studentima Pravnih fakulteta, ali i svima onima koje zanima kriminalistika i ova tema. 

Zašto trebate da učestvujete? 
 Bez dobre rekonstrukcije krivičnog dela nema dobre odbrane, nema dobrog suđenja, niti dobrog tužilaštva. Svi oni koji baveći se svojom profesijom na naki način imaju dodira sa učiniocima krivičnih dela moraju da znaju kako je do određenog krivičnog dela i došlo. Često se u sudskim postupcima kao metod za utvrđivanje istiine koriste rekonstrukcije krivičnih dela. Zato vam savetujemo da učite od najboljih predavača u oblasti rekonstrukcije krivičnih dela 
  
Predavači: 

 Lazar Nešić, načelnik Nacionalnog centra za kriminalističko-tehnička istraživanja 
 U MUP-u Srbije je zaposlen od 1996, a 1998. godine prelazi u Kriminalističko-tehnički centar Uprave kriminalističke policije na radno mesto veštaka iz oblasti trasologije i utvrđivanja uzroka požara i eksplozija, šef odseka u KTC postaje 2003. godine, 2005. godine biva raspoređen na mesto zamenika načelnika KTC, a 2006. godine na mesto načelnika Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centa. I dalje obavlja poslove veštačenja u krivičnim predmetima.: Počev od 2003. godine učestvuje u većem broju razvojnih projekata iz oblasti forenzike: kriminalističko-tehnički kurs u trajanju od 6 meseci, osnovni protivdiverzioni kurs i niz seminara u sistemu obuke MUP i međunarodnih i stranih bezbednosnih službi. Autor je više stručnih radova, predavač na stručnim skupovima i seminarima u zemlji i inostranstvu. Predstavnik je NKTC-a u Evropskoj mreži forenzičkih instituta ENFSI. 

 Vojin Maštruko - forenzičar 
Diplomirao je na Univerzitetu u Zagrebu atomsku fiziku., Započeo je karijeru forenzičara kao forenzički balistički stručnjak i ekspert za oružje (GSR) Forenzičkog centra u Zagrebu, kao i sudski veštak. Tokom 28 godina prakse, kao forenzički veštak,veštačio je u više od 4000 slučajeva krivičnih dela. Nakon odlaska u penziju, od 2004. godine je nezavisni ekspert za forenzičko vatreno oružje i oruđe, stručnjak za analizu ostataka oružja, veštak forenzičke 3D rekonstrukcije i veštak suda.Član je Radne grupe za digitalnu obradu Evropske mreže instituta za forenzičke nauke (ENFSI) i član Forenzičke grupe za diskusiju SEM-a na Internetu koju je vodio dr Dennis Vard sa Akademije FBI-a u Kuantico-u, Virdžinija, gde ima kontakte sa forenzičkim stručnjacima naučnicima širom sveta koji se bave forenzičkom primenom skenirajućeg elektronskog mikroskopa ili digitalnog snimanja. 

Zašto je počeo da se bavi 3d rekonstrukcijom krivičnih dela?
 ''Tokom moje 28-godišnje prakse kao balistički veštak, shvatio sam da je teško dati usmeno objašnjenje tokom postupka na sudu u vezi sa položajem i položajem osumnjičenog i žrtve u trenutku kada je metak pogodio žrtvu. Čini se da su vizuelni alati mnogo prikladniji za ilustraciju mogućih scenarija određenog pucanja. Od 1996. godine razvio sam sopstvenu tehniku nazvanu Forenzična 3D rekonstrukcija sa ciljem da prikažem moguće scenarije pucanja kako bih mogao da zaključim šta se moglo dogoditi na mestu zločina'' - Vojin Mašturko 

Mašan Lekić, novinar
Tokom dugogodišnje novinarske karijere Mašan Lekić je snimio više stotina rekonstrukcija krivičnih dela. Autor je emisija: ''Dosije'', ''Iza rešetaka'' i ''Na mestu zločina''. Radio je rekonstrukcije ubistva Željka Ražnatovića Arkana, Jelene Marjanović, Tijane Jurić, kao i rekonstrukcije operacija kriminalnih grupa poput Zemunskog klana, Pantera i druge različite vrste rekonstrukcija krivičnih dela.

Termin održavanja: 
04.09.2020 od 15:00 do 21:00h 
05.09.2020. do 12:00h do 17:00h 

 Agenda: 
 04.09.2020. 
15:00 - 17:45. Predavanje Lazara Nešića 
18:00 - 19:00 Predavanje Mašana Lekića 
19:00 - 21:00 Interakcija sa Mašanom Lekićem

 05.09.2020. 
12:00 - 1&:30 - predavanja Vojina Mašturka na temu forenzičke 3d rekonstrukcije krivičnih dela 
16:30 - 17:00 - pitanja 

Seminar će se održati online, preko platforme ''Zoom''. 

Sertifikati: 
Svi učesnici dobijaju sertifikat 


 Cena: 
4000. din za članove loyality kluba, studente i nezaposlene 
7000 redovna cena
Za prvih 20 učesnika odobravamo 20% popusta na redovnu cenu
Račun sa instrukcijama za praćenje seminara poslaćemo vam u roku od 24h od trenutka vaše prijave. 
Broj mesta je ograničen.

 Prijave na seminar su otvorene dok ima slobodnih mesta.

Prijavite se na vreme: 
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScp5DVBg3STF3BDi3CvYvhmWh-PRQMCwJamwAquv9dnT50rrA/viewform 

Powered by WebExpress